Surt el sol a la Torre del Valent

dijous, 30 de maig del 2013

Coca de cireres de l'Aleixar - Temps de Cireres

Temps de cireres!
La coca de cireres és una coca típica del Baix Camp i del Tarragonès, que es menja tradicionalement el dia del Corpus i durant els mesos de maig a juny, època natural de les cireres.
Casa rural la Torre del Valent de l'Aleixar, Tarragona
La recepta més tradicional i antiga ésta feta amb massa de coca de forner, pasta de pa estirada fina, regada amb força oli i espolsada amb una bona quantitat de sucre, que queda més cruixent. No obstant, la més popular actualment és la de pasta adobada o pasta de brioix, és a dir, elaborada amb mantega i ous amb la pasta esponjada.
Actualment la coca de cireres es compra a la pastisseria o al forn, antigament, a l'Aleixar, la gent del poble que tenia cireres de casa les portava al forn perquè les posessin al damunt de la seva coca, igual que amb la de recapte. S’hi feien senyals diversos per identificar de qui era cadascuna. En l'actualitat algunes famílies de l'Aleixar encara porten les cireres i el recapte al forn perquè els elaborin les coques amb els productes de la casa.
 La cirera pròpia de les coques és l’anomenada negreta, que ja no es comercialitza i és difícil de trobar, una cirera tardana, petita, de carn dura, gairebé negra i molt dolça. Aquesta és la que fa que, un cop sobre la pasta i coberta de sucre, deixi anar aquell almívar exquisit de color de vi.
El forn de l'Aleixar conserva les tradicions oferint les dues varietats de coques de cireres.
Delicioses creieu-me!!!
Si teniu ganes d'intentar fer-ne una, en aquets blog trobareu una bona recepta
No tot son Postres

2 comentaris:

  1. Caram... heu fet servir la foto de la meva coca de cireres...
    http://nototsonpostres.blogspot.com.es/2009/06/per-corpus-gegants-i-coques-de-cireres.html

    Gràcies!!
    PTNTS

    ResponElimina
  2. Hola Glòria, ja l'he canviada per l'autèntica, és que realment la teva (foto i coca) és molt xula i dona gust de menjar-ne.

    Salut i bon profit

    ResponElimina