Surt el sol a la Torre del Valent

divendres, 10 de maig del 2013

Rentadors públics


Abans de la popularització de la rentadora, els safarejos formaven part de la geografia urbana de la majoria d’indrets. La bugada era cosa de dones i les mans que rentaven la brutícia de la roba sempre femenines. Comparativament a la presència que van tenir a les nostres poblacions, avui són pocs els municipis que conserven (i en bon estat) aquests equipaments singulars, i, encara més excepcionals, els que fan una política activa de memòria sobre aquest procés domèstic feixuc que generacions de dones van realitzar als rentadors de pobles i viles.
Casa rural la Torre del Valent de l'Aleixar, Tarragona
Els rentadors públics en qualsevol poble, quan l’aigua corrent no era un element normal a les cases, suposaven un equipament de primera necessitat.
La gent del poble venia a buscar l’aigua de la font amb els cantis i la roba es rentava en els rentadors, on també era molt normal fins fa pocs anys veure algun ruc o somera fermat o bevent aigua dels abeuradors.
Amb l’arribada de l’aigua corrent a la majoria de les cases i la introducció paulatina de les màquines de rentar a les llars, els safarejos es van convertir en espais obsolets a molts llocs i es va iniciar la seva degradació, primer, i més tard una mala entesa modernitat els va fer desaparèixer de moltes poblacions, fet que representà la pèrdua d’una part de la història local.
La Fotografia és del rentador de Vilaplana, malauradament, a l’Aleixar, els dos rentadors municipals han esta substituïts per parcs infantils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada